Selasa, 17 Jun 2014

Rujuk Dalam Edah Dan Isteri Haram Bernikah LainRUJUK TALAK DALAM EDAH PEMBETULAN.

Kita gunakan bahasa mudah.

Talak yang boleh dirujuk hanya talak satu dan talak kali kedua sahaja. Manakala talak fasah (tebus talak), Isteri yang belum di jimak atau disetubuhi dan talak kali ke tiga tidak boleh dirujuk.

Hukum Rujuk sebelum tempoh edah tamat adalah sah.

Mereka tidak perlu saksi dan persetujuan isteri sepertimana fahaman sesat yang lain.

Persetujuan dari pihak wanita hanya disyariatkan atau diwajibkan sebelum mereka bergelar isteri atau sebelum berlangsungnya sesebuah pernikahan. Kerana haram mewarisi perkahwinan atas jalan paksa.

Merujuk boleh melalui salah satu dari kaedah berikut, dengan perbuatan seperti bercumbu, hubungan kelamin dan sebagainya. Dengan perkataan yang difahami seperti surat, sms dan sebagainya, seperti katanya ‘ Mulai saat ini aku rujuk kamu kembali, Kamu aku rujuk, kita bersama semula dan sebagainya. Beserta niat dan perbuatan.

Allah telah mensyariatkan hukum sepertimana surah di atas, Hayati berulang-ulang kali dan fahaminya.

  • ·         Lafas cerai bukan pemutus mutlak sesebuah perkahwinan selagi tempoh edah tiga kali suci belum berakhir. 

  • ·         Allah memerintahkan agar isteri tetap tinggal di rumah dan diharamkan keluar kecuali atas urusan yang tidak membatalkan syariat.

  • ·         Allah maha mengetahui atas sikap dan tabiat setiap mahluk ciptannya, semuanya mempunyai ukuran dan masa tertentu.

  • ·         Para suami mempunyai hak yang lebi besar keatas isterinya sepanjang tempoh edah dan isteri wajib mentaatinya sepanjang tempoh itu.

  • ·         Pembatalan mutlak lafas cerai dan penceraian mutlak terjadi hanya berlaku selepas tempoh edah tamat.

  • ·         Diharamkan bersolek seperti orang jahiliyah sewaktu edah dan bergaul dengan yang bukan mahram.

  • ·         Di akhir edah saksi wajib dihadirkan samaada untuk rujuk semula atau dilepaskan terus secara baik untuk mengelakkan fitnah dan salah faham. Kerana di akhir edah merupakan  pemutus dan pembatalan nikah/perkahwinan secara total dan mutlak.

  • ·         Setiap lafas cerai perlu didaftarkan untuk rujukan di masa akan datang.

  • ·         Setiap hukuman selain apa yang telah Allah aturkan itu adalah zalim, Batal Syahadahnya dan mereka wajib bertaubat dan kembali kepada Al-Quran dan Sunnah.·         Ini antara ayat-ayat “ Orang yang berdosa akan memikul dosanya sendiri dan dosa orang lain secara sampurna”.

·         “ Mengharamkan apa yang Allah halalkan dan menghalalkan apa yang Allah Haramkan.
·         “ Berlebih-lebihan dalam beragama”
·         “ Mengubah ferman Allah dari Tempatnya”
·         “ Bermain-main dengan ayat-ayat Allah.”
·         “ Beriman dengan sebahagian dan ingkar dengan sebahagian yang lain”
·         “ Mengada-adakan pendustan terhadap Allah dan ayat-ayatnya.”
·         “ Menyembunyikan sebahagian isi kitab.’
·         ‘ Membilah-bilah atau menjilit2 ayat-ayat Allah lalu dijual dengan harga murah”
·         “ Menyamakan perundangan Tagot/Syaiton dengan perundangan Islam.”
·         “ Mereka inilah yang digelar golongan syaiton bukan golongan Allah.”
·         ( Perundangan islam wajib berdiri atas dirinya sendiri bukannya disadur atau diciplak atau ditiru mengikut perundangan syaiton ). Ianya menjijikkan dan memalukan.

Maka mereka inilah Golongan yang digelar Allah, Musrik,Fasik,Zalim “ Mereka itulah orang-orang yang kafir” Atau “ Orang yang tidak berpaling maka mereka termasuklah golongan itu’

Haram dan zalim  menjadikan sesebuah perkahwinan dan penceraian atas jalan penipuan, perdagangan dan diperdagankan dalam satu-satu perundangan, Kerana orang yang berlebihan dalam agam di benci Allah. Perkahwinan adalah pelengkap atas jalan ketakwaan, Perkahwinan bukan satu persaingan atau bersaing untuk perpecahan dan bercerai berai, tetapi saling lengkap melengkapi antara satu sama lain. 

Penceraian hanya berlaku kerana Khianat  Agama atau dengan kata lain salah seorang diantaranya telahpun kafir atau murtad atau salah seorang telah dipaksa melakukan perkara-perkara yang diharamkan syariat,penyakit  dan kerap melakukan perbuatan keji dan  zalim ( Disinilah peranan ehsan atau kebajikan serta sabar akan mengambil peranan )  sekiranya beriman dan sabar Allah akan memberikan ganjaran yang hebat yang ia sendiri  tidak sangka malah tidak standing dengan amalan yang  biasa dibuatnya. Seperti Asyiah isteri firun yang disediakan mahligai di sisi Allah ( Hayati Al-Quraan untuk pencerahan).

Fasak / Tebus Talak.

Sekiranya isteri masih berkeras dan enggan  selepas dirujuk dalam waktu edah mereka boleh memohon fasah/tebus talak dari orang yang berkuasa di kalangan mereka. ( Allah telah memberi aturan yang sampurna sila kembali kepada Al-Quran). Bercerai berai bukan atas landasan agama yang hak dan semata-mata kerana Agama Allah, mereka  tetap akan ditimpa azab atau kifarah seperti penyakit berjangkit, keras hati, tekanan mentel, dikunci hati dari memahami ayat-ayat Allah dan sebagainya serta dilaknat Allah serta seluruh isi langgit dan bumi, kerana mereka termasuk golongan orang-orang  yang kufur nikmat.

Penting :

·         Pemutus mutlak perceraian hanya berlaku setelah tamatnya tempoh edah. Sepanjang tempoh itu mereka masih sah untuk berhubungan dan dipanggil tempoh bertenang karana para suami masih mempunyai hak yang  besar atas mereka dan isteri wajib taat.

·         Ada orang bertanya, Saya telah merujuk isteri waktu dalam edah, tetapi beliau enggan dan kini isteri   telahpun berkahwin lain. Apakah status perkahwinan mereka.

·         Jawab : Isteri yang telah dirujuk dalam waktu edah adalah sah tanpa perlu saksi dan kebenaran isteri, Mereka para isteri yang telah dirujuk  haram dikahwini oleh lelaki lain dan perkahwinan mereka di anggap zina.

·         Persetujuan hanya wajib diambil dari bakal isteri sebelum pernikahan/perkahwinan ia disyariatkan Allah dan wajib hukumnya, manakala rujuk dalam waktu edah adalah hak penuh dan mutlak para suami tanpa perlu persetujuan isteri. ( Rujuk ayat )

Bagi pasangan laki-laki atau perempuan yang mempunyai ideologi  SIS IN ISLAM atau yang selain Al-Quran dan sunnah lalu  menjadikan mereka sebagai tempat rujukkan, wajib bertaubat dan kembali kepada Al-Quran dan Sunnah secara penuh dan jangan dibilah atau dijilit-jilit  ayat-ayatnya (  iaini beriman dengan sebahagian dan menolak sebahagian yang lain ),  atau sekiranya masih terus ingkar berpegang kepada kebatilan dan kesesatan, kefasikan dan kekafiran,  perceraian adalah jalan keluar yang wajib bagi mereka sebelum mereka juga terpengaruh dan tersesat terlalu jauh atas pengaruh mereka. Atau mereka mendapat azab dan laknat Allah di dunia dan Akhirat.

Nota :
Kebanyakan manusia itu musrik,fasik lagi kufur nikmat hantarkanlah mereka ke tempat-tempat  yang aman agar mereka boleh meknikmati dan menghayati  ayat-ayat Allah dengan jelas dan benar. Setiap penguasa wajib membena kem untuk mereka sepertimana kem bena Negara agar mereka jelas Apakah erti Islam Sebenar ( Mereka diperlukan untuk membena Negara bangsa yang disegani lagi dihormati tanpa perlu mengadakan pelbagai perundangan yang memayahkan dan perbelanjaan yang besar lagi membazir semata-mata untuk mencegah penyelewengan dan pecah amanah serta membetulkan perangai dan ideologi manusia).

Oh Ya Sebelum Lupa…:    Apa kabar agaknya  lokap-lokap syrie ( khususnya ) kini, dulu lokap mereka sama kemproh dengan minda pegawai-pegawai agama mereka, menteri mereka, dari semua peringkat , jabatan dan kehakiman, serta loyer buruk syrie mereka. ( Mustahil sebagai seorang islam yang kononnya membela agama membiarkan lokap syrie yang begitu kemperoh, tanpa bilik air, arah kiblat dan azan setiap masuk waktu solat ) Kalau diri dah berminda sampah tolong jangan jadikan banduan-banduan  dari kalangan orang slam juga berminda sampah sarap. Kalau dah ada baguslah, Harap-harap dapatlah banduan islam ini munafaatkannya. Mendidik mereka mengenal erti jalan takwa lebih baik daripada mengenalkan mereka erti perundangan tagot/syaiton,  dendam dan prajudis atas jalan perdagangan syariah yang mengelirukan lagi  Diharamkan menurut Al-Quran dan As-Sunnah.

    Atau lokap-lokap polis sudah adakah arah kiblat, sudah adakah azan yang berkumandang setiap masuknya waktu solat dan sudah adakah kain bersih untuk banduan yang ada tanggungjawab agama pada dirinya untuk bersolat..? ( lokap polis agak baik sedikit sebab ada tandas dan bilik air ), Cuma Kamera CCTV janganlah fokus sanggat sampai ke  lubang tandas segan Kepala Taik nak keluar. Kalau dah ada baguslah.

Kalau belum pada menteri-menteri yang bertanggungjawan kenalah ambil peranan. Kalau mereka diluar sampah, kemudia kita didik mereka secara sampah, sudah tentu bila keluar nanti mereka jadi sampah sarap.

Setiap Fatwa yang bertentangan dengan Al-Quran dan As-sunnah tidak boleh digunapakai dan haram.

Komuniti serangga seperti lebah, semut anai-anai dan sebagainya bergantung pada Ratunya, Semakin Berqualiti Ratunya, maka semakin canggihlah empayer komunitinya.

Jasad manusia tergantung pada hatinya, Semakin Elok hatinya maka semakin eloklah pekerti jasadnya.

Komuniti manusia bergntung pada kepimpinannya, Semakin elok kepimpinannya maka semakin elok dan semakin dihormatilah sesuatu bangsanya.

Setiap kepimpinan di setiap jabatan Wajib berpandukan yang hak dari yang batil ( Al-Quran dan Sunnah ) , barulah komuniti bangsanya berupaya berfikiran tingkat tinggi yang tiada taranya.

Jestru itu... ceh...!!!  Setiap ketua jabatan atau menteri yang suka berak dan kencing di setiap jabatan yang dihinggapinya,  Eloklah letak jawatan sebelum terpalit dan menjangkiti  jenerasi  penerusnya. 

Salammun… Salam..

0 ulasan:

Catat Ulasan

Neraka Di Telapak Kaki Ibu, Aduhai Apam 1 Malaysia 18sx

munafik, fasik, syirik dan hukumnya

Yusf al Qaradawi Fatwa Anda Menyesatkan

JAKIM OH JAKUN

JAKIM OH JAKUN
JAKIM OH JAKUN

Tuhan-tuhan Manusia Yang Wajib Diketahui

Halal Yang Diazab

Rujuk Talak Pembetulan

Bertengkar dengan pemimpin di neraka

Kemewahan Bukan Tanda Dimuliakan

Sumpahan Kera

Parlimen Kaldai

Mufti perasan wali rupanya kuali

Perkahwinan Dan lawyer yang diazab

Ulama Kepala Keras

Kehakiman Bodoh Mengundang Bencana

Hari wanita fasik

Doa Yang Diazab

Teknologi Berusia 400 juta tahun

Israel Menang Dua Kali Di Baitulmukkadis